Ce poți să faci?
Foarte multă lume nu își dă seama dacă o anumită acțiune are cu adevărat ca urmare o discriminare. Dar este dreptul fiecăruia dintre noi să se lămurească atunci cînd i se pare că a fost victima unei discriminări.
Discriminarea se simte de obicei atunci cînd piezi ceva, cînd nu obții ceva, cînd ești pus să faci o treabă care te dezgustă sau te obosește. Cu alte cuvinte simți foarte ușor cazul în care ești defavorizat de o discriminare, dar nu simți ușor cazul în care ești favorizat de discriminare. Asta face să recunoaștem destul de greu discriminarea din noianul de lucruri negative care ni se întîmplă.
Dar de fiecare dată cînd avem o suspiciune este bine să:
– Citim despre discriminare, să vedem dacă informația ne ajută să înțelegem mai bine. cel mai de încredere site este site-ul Consiliului Național pentru Combaterea discriminării. Există și surse europene în limba română care, de asemenea, sunt de încredere.
– În orice unitate de învățămînt trebuie să existe o persoană sau o comisie responsabilă cu analizarea cazurilor de discriminare semnalate. Este înțelept să fii însoțit de un părinte, dar nu este obligatoriu.
– Dacă soluția nu te mulțumește ai opțiunea să depui o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Totul despre petiție găsești la URL: https://www.cncd.ro/depune-o-petitie/ .
– Răspunsul pe care îl primești este cel mai competent. În cazul în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării confirmă că ai fost victima unei discriminări sancțiunile pe care le poate decide sunt avertisment sau amendă (le găsești de asemenea pe site). Dacă părinții tăi doresc sau dacă tu dorești pentru ești major poți cere în justiție plata daunelor pentru că ai fost discriminat. Este recomandat să fii reprezentat de un avocat. Procesul este un proces civil.
Totuși, cum îți dai seama, cum recunoști o discriminare? Vezi în articolul următor.